Actueel

Uit chaos ontstaat orde

Sjonge, wat n zootje door al dat gevirus. Alles geblokt en op het moment dat je weer kunt beginnen moet je eerst over een hele bult aan voorschriften waar amper nog een mens wijs uit kan.
Dus gaan we zelf proberen om orde op zaken te stellen en we beginnen gewoon.
Verbeter de wereld, begin bij jezelf, zoiets.

Onlangs vertelde iemand dat zijn broer (75) voor iets naar het ziekenhuis moest. Bloedmonster werd afgenomen en de dokter zei: goh mijnheer, u hebt corona gehad. Ik bedoel maar. De beste man was kerngezond.
Wij hopen dat jullie er zin in hebben en we elkaar weer op 3 oktober in goede gezondheid weer zien.

Ps. Mochten er zich in de wereld van corona of die van de richtlijnen of locaties wijzigingen voordoen dan laten we dat jullie meteen weten natuurlijk.

Corona-maatregelen Oosterhout Academie:

 • Blijf bij klachten thuis en laat u testen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog
 • Het is toegestaan om twee-aan-twee te zitten
 • Als u wilt kunt u een mondkapje meenemen
 • Nagenoeg overal is handgel aanwezig
 • Vanwege het corona kunnen we niet van alle accommodaties gebruik maken. Daarvoor hebben we een alternatief gevonden.
 • Bij aanvang van de lessen vragen we u om uw contactgegevens. Dit is bedoeld voor een eventueel contactenonderzoek, mocht iemand achteraf positief getest worden.

Lessen Oosterhout Academie voorlopig uitgesteld

Beste cursisten en docenten, de Oosterhout Academie gaat minstens tot 1 juni op slot.
We hebben vervolgens twee scenario’s in petto. Dat alles hangt natuurlijk nauw samen met de vraag of de docenten al dan niet kunnen.

 1. Stel dat het allemaal nog langer gaat duren dan 1 juni en we niet op vakantie kunnen/mogen maar wel bij elkaar mogen komen, dan gaan we de lessen in de periode juni/juli organiseren, wellicht ook in samenhang met de Summerschool. 
 2. Als we wèl op vakantie mogen/kunnen dan gaan we begin september van start met het voortzetten van de lessen van het voorjaar en beginnen de nieuwe groep èn de (dan) gevorderden pas in oktober met hun cursus.
  Weliswaar was dat rooster al zo goed als klaar, maar daar gaan we dan gewoon aan sleutelen.

Wij hopen (en rekenen) op jullie begrip en laten jullie zo spoedig mogelijk na 1 juni weten hoe we een en ander gaan oplossen.

Oosterhout Academie Sociëteit uitgesteld/verplaatst

Op 9 maart stuurde Oosterhout Academie Sociëteit een Nieuwsbrief waarin werd aangekondigd dat we het college van 14 maart over “De ontwikkelingen van de Horeca in Oosterhout vanaf de jaren ’60” uitstellen.

Het zal u niet verbazen dat we u nu nieuwsbrief sturen waarin de rondleiding van Collega en Collega langs de mooiste én ondeugendste plekjes van Oosterhout op 18 april 2020 eveneens uitstellen.

De lezing van Cock Gorisse over de 2e Biënnale wordt, ONDER VOORBEHOUD, verplaatst naar 11 juli 2020.

Deelnemers Groep 7 hebben kennisgemaakt 

Jaja, ook al is het niet een gewoon schooljaar, toch is Groep 7 afgelopen zaterdag van start gegaan.
Je mag het ook de zevende groep noemen, van de Oosterhout Academie wel te verstaan.

Niet minder dan 27 cursisten kregen van een aantal docenten te horen wat hen zoal te wachten stond en vervolgens maakte iedereen zich ‘bekend’, terwijl een aantal van hen al behoorlijke BW-ers zijn (bekende Wosterouters).

Het aantal dames overschaduwde het aantal heren, waarmee de OhAc gewoon laat zien dat er toch echt iets gedaan moet worden aan de man-cipatie, want aan het vrouwenquotum wordt ruimschoots voldaan.
Of zijn vrouwen gewoon nieuwsgieriger dan mannen. 

Op de foto ontbreken nog Jeannette en Harke in de Kleef, Marja Jansen, Addy Haanskorf en Ellie Meeuwsen.

Nieuwjaarsreceptie Oosterhout Academie 

​Gezellig nieuwjaar

Tja, de voorzitter wenste dan wel iedereen een dip(je), maar dat vooral toch omdat het gevoel wat je krijgt als je weer uit dat dal kruipt zo lekker is.
Dat geeft energie. Want het is nou eenmaal onmogelijk om altijd en eeuwig gelukkig te zijn, zoiets bestaat niet en zou ook uitermate saai zijn.

Dik zestig academici, aanstaande academici, docenten en enkele ‘brugpiepers’, zoals ze zichzelf noemden kwamen 11 januari naar De Vrijheid, waar d’akkedemie samen met de Sociëteit een nieuwjaarsreceptie aanrichtte.
Kopje koffie, glaasje bubbels en een lekker hapje.

Ronald Vermeulen was uitgenodigd om er zowel voor Thomasvaer als Pieternel te spelen en dat deed hij geweldig leuk. Zijn verwijzingen naar de computer (display, dat heet bij ons gewoon wc) waren geestig.
Natuurlijk vroeg hij om een applaus voor de docenten, want uiteindelijk zijn zij het die de Oosterhout Academie maken.

Onder de aanwezigen dus ook een heleboel ‘erkende Oosterhoutologen’. Een van hen zei: “Jongen, ik mis het gewoon, die zaterdagochtend.”
Nou, veel groter compliment kun je niet krijgen.

Oosterhout Academie draait als een trein 

Dik twintig cursisten maakten hun ‘proefwerk’ om over te kunnen gaan naar de tweede klas. Zeventien tweedeklassers deden een week later eindexamen. Allemaal over en allemaal geslaagd.

Zeg dan maar eens dat de Oosterhout Academie geen goed instituut is, de titel academie gewoon waardig. Aan dat soort percentages kunnen Oelbert en MFC nog een puntje zuigen.

Waar de cursisten natuurlijk het allermeest aan hebben is de puike selectie van de docenten, afgelopen jaar aangevuld met Bram van Ast (Economie) en Ad Burger (Actualiteit en media).

Je krijgt hier geen les, het zijn allemaal een soort van voorstellingen”, aldus een cursist. “En tegelijk steek je een heleboel op. Ik loop sinds deze cursus nooit meer ‘zomaar’ door Oosterhout”, aldus een andere.

En wat wil je ook. Het eerste deel is voornamelijk theoretisch, maar in deel 2 beklim je de toren van de St. Jan, neemt Ger Scheurkogel je mee naar Surae, Jan Schippers vertelt alle geheimen van de basiliek en Pascal Grosfeld laat je met de fiets stoppen voor bijzondere gebouwen. “Gewoon, er even bij stil staan. Dat was voor mij zo’n lekkere eye-opener”, aldus weer een andere cursist.

Moderator van de stichting is Jaap Oomen. Hij bad dan ook voor toen de docentenlunch begon, waar ook nog eens smakelijk werd gelachen om de examenvraag: ‘Waar komt de naam Dorst vandaan? Van het programma ‘Zon, zee en zuipen’? Nee, dat was het dus niet.

Mieke Cocu was degene die er met de aantekening ‘cum laude’ vandoor ging.

Dat het een succes is blijkt ook wel uit de wachtlijst. Inmiddels zit de cursus van januari 2021 (ja, 2021) op twee plekken na vol. Overigens geen probleem als u zich aan wilt melden, we nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Aanmelden kan hier!

Foto Docententeam
Op de foto ontbreken Ad Burger, Petro Trommelen, Peter Huijbregts en Robin van der Helm. Die laatste is overigens bekend genoeg.

Fotos: Wim vermeeren

Druk bezocht college van de Oosterhout Academie Sociëteit!

(26 oktober 2019-Johan westra over volkshuisvesting)

Op zaterdag 26 oktober verzorgde Johan Westra op verzoek van de sociëteit een college over volkshuisvesting voor alle Oosterhoutologen die nog geen college van hem hadden kunnen volgen.

Een inhaalslag dus. En daar was veel belangstelling voor. Zo’n 40 (!) belangstellenden waren om 10.00 uur present bij Theek5.

Het was een uitdaging voor Johan want zijn normale college van 3 uur moest teruggebracht worden tot 2 uur.
Maar dat lukte wonderwel.

Van de woningschaarste van net na de 2e Wereldoorlog tot de woningschaarste nu, financiële huishouding van een woningbouwcorporatie, wet en regelgeving, hoe in te schrijven als woningzoekende, welke criteria voor toelating worden gehanteerd, alles kwam voorbij. En op een uiterst plezierige manier uitgelegd.
Een welbestede zaterdagmorgen!

De volgende activiteit van de sociëteit is op zaterdag 16 november.
Dan verzorgt Jaap Oomen een college over Sinterklaas, zijn grote passie. Aanvang 10.00 uur, locatie Speelgoedmuseum.

Aanmelden kan via soos.oosterhoutacademie@ziggo.nl.

 

‘‘En tot stof zult gij wederkeren …’’

(Oosterhout Academie – Summer School: Astronomie)

 

Ja, dat was eigenlijk waar de lezing van astronoom Eltjo Wubbena zaterdag op neer kwam. “Het heelal bestaat uit stoffen en gassen die samenklonteren, een ster vormen die uiteindelijk weer explodeert en weer nieuwe gassen en stoffen aanmaakt. Over 7,5 miljard jaar is er van de wereld niks meer over en zal ons dna ergens door de ruimte zweven om daar weer wat nieuws te produceren.”

Wubbena was de laatste gast van de Summer School van de Oosterhout Academie(.nl) dit jaar voor het eerst organiseerde. Psychotherapeut Frans Peterse en burgemeester Mark Buijs gingen hem voor.

De les bestond voor een deel uit scheikunde, hoe gassen en stoffen zich mengen, heet worden en uiteindelijk licht produceren. Nadat zo’n ster is ontploft ontstaat er weer een nieuw melkwegstelsel en via satellieten en moderne fotografietechnieken (zoals infrarood) kunnen die ook schitterend in beeld worden gebracht. Dat deed Wubbena dus ook. “Zelfs Oosterhout maakt deel uit van een melkwegstelsel”, grapte hij.

Zonnestelsels, supernova’s … ze kwamen allemaal voorbij, maar het is wat lastig om dat hier allemaal te verwoorden zoals ‘de meester’ dat kon. Wel had ie nog een goeie tip: “Wie meer wil weten over de sterrenkunde moet maar eens kijken www.knvws-west-brabant.nl of op www.sterrenkunde.nl.”

Vanaf nu is de Oosterhout Academie zelf ook op vakantie. Half september start het weer weer.

 

‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen als burgemeester …’

(Oosterhout Academie – Summer School)

 

Nagenoeg ademloos luisterden de 63 deelnemers aan de Summer School van de Oosterhout Academie zaterdag 6 juli 2019 naar burgemeester Mark Buijs.

Er werd aan het eind nog net niet gezongen ‘wat een spreker is die man’, maar veel scheelde dat niet.
Maar nog veel belangrijkers was natuurlijk wát ie zei.
Het gaat te ver om dat allemaal hier op te sommen, maar dat ie èn zichzelf stond te zijn èn er één is waar een enorme energie/stimulans van uitgaat èn er één is die vooral niet bang is om zichzelf maar ook anderen hun fouten ‘te gunnen’ omdat er dan tenminste iets gebeurt en iets gebeurt waarvan geleerd kan worden, zoveel is wel zeker.

Oosterhout heeft de burgemeester gekregen die het verdient, want ‘hier mag niks maar kan alles’ en van die gedachte lijkt hij enorm gecharmeerd.
Ik mag het eigenlijk niet zeggen als burgemeester …”, zei hij dan.

Over zijn privé praat ie net zo gemakkelijk als over ‘de zaak’ en dat het ombouwen van een cultuur een proces is dat je niet moet forceren.
Tegelijk liet ie tussen de regels door ook wel doorschemeren dat je met hem niet gaat kuieren. De burgemeester gekregen die het verdient dus.
Ja, maar kijk eens wat vaker om u heen en zie dan tenminste ook wat hier allemaal wèl is”, zo sloot hij zijn verhaal af.

Een reactie van een toehoorder: “Soms zat ik te denken: Staat hier een VVD burgemeester?

Een poging om hem te strikken als docent aan de Oosterhout Academie (.nl) bleef boven tafel hangen, zoals dat in de politiek wordt genoemd.

Komende zaterdag, 13 juli 2019, astronoom Eltjo Wubbena.

 

 

MEER OVER EN INSCHRIJVEN – DE SUMMERSCHOOL

Oosterhout Academie – Summer School valt in de smaak

 

Verlegenheid, borderline, narcisme, slachtoffer-isme en nog een heleboel psychische varianten kwamen zaterdagmorgen in de mediatheek van de bieb voorbij.

Psychotherapeut Frans Peterse lichtte al die vormen toe en illustreerde dat met tekeningen van Peter van Straaten, en als er iemand is die een geweldige mensenkennis in een plaatje kon stoppen dan was hij het wel.

Dik dertig (oud-)cursisten van de Oosterhout Academie kregen (en krijgen) voor het eerst een Summer School aangeboden. Dit vooral om het onderlinge contact in stand te houden, iets totaal anders op te steken en om de periode tussen half mei en half september wat in te korten.

Leukste verspreking van de meester? Onder een plaatje van Van Straaten staat: ‘Titia, ik heb mijn boek uit.’ Frans zag ’t niet helemaal goed en zei broek in plaats van boek. Freudiaanse verspreking, maar er werd smakelijk om gelachen.

Komende zaterdag, 6 juli 2019, komt burgemeester Mark Buijs en de week daarna (13 juli) astronoom Eltjo Wubbena.

 

 

MEER OVER EN INSCHRIJVEN – DE SUMMERSCHOOL

Oosterhout Academie – Summerschool 2019

We starten dit jaar (2019) met iets nieuws…. De OA Summerschool.

Drie bijeenkomsten waar achtereenvolgens psychotherapeut Frans Peterse, burgemeester Mark Buijs en astronoom Eltjo Wubbena komen vertellen maar ook vragen komen beantwoorden. Kortom, de Oosterhout Academie is volop in beweging.

MEER OVER EN INSCHRIJVEN – DE SUMMERSCHOOL

Grote Oosterhoutse Kenniskwis (GOK) – 23 juni 2019

EEN OPROEP AAN OOSTERHOUTLOGEN

Op zondagmiddag 23 juni a.s. (van 15.00 uur tot 17.00 uur) zal in Stadstuin De Schelp voor de twaalfde keer de Grote Oosterhoutse Kenniskwis (GOK) gehouden gaan worden.

En omdat het team van de Oosterhout Academie door de jaren heen tot de trouwe deelnemers gerekend kon worden willen we jullie van dit heuglijk feit, waarschijnlijk ten overvloede, graag op de hoogte stellen. Aan GOK nr. 11 deden er maar liefst 18 teams mee, tendens stijgend. Er is in de media ondertussen ook nu weer een oproep aan kwissend Oosterhout gedaan om zich te melden als equipe voor de GOK. Maar we vonden het passend en van belang dat er nog ook een vooraankondiging en oproep gedaan zou worden aan onze trouwe, sympathieke, gezellige, deskundige en intelligente deelnemers aan vroegere afleveringen.

Tussen de vele teams die zich al enthousiast hebben ingeschreven misten wij tot nu toe, toch wel opvallend, een afvaardiging namens de Oosterhout Academie.
Blinken door afwezigheid in de Stadstuin zou ook een vorm van blinken zijn, maar wel erg jammer. Kortom, we zouden het zeer fijn vinden als een academie- team weer zou willen meedoen aan de komende GOK.

Inschrijven graag tijdig via onze eigen adres oosterhoutsekennisquiz@gmail.com

Nieuwe Oosterhoutologen – Groep 4 – 2018/2019

Jazeker, weer 23 ‘Erkende Oosterhoutologen’ erbij. We zijn er wat laat mee, maar daarom niet minder gemeend natuurlijk. En wat was dat (alweer) een geweldig leuke club; niemand te beroerd om vragen te stellen of goeie opmerkingen te maken, iets wat de docenten ook eigenlijk allemaal graag zien/horen.

Nadat zij hun diploma èn hun koperen plaatsje voor aan de voordeur in ontvangst hadden genomen werd er nog lekker nagetafeld bij Tony.

Met de soos op stap

Foto: De blonde dame op de voorgrond is Miriam Kierkels.

Over water is een heleboel te doen, daar weet onze koning alles van. Maar wie er ook een boel van weet is landschapsinrichter Miriam Kierkels van de gemeente Oosterhout. Samen met een projectploeg mocht zij mee tekenen aan de wateropvang in het Lukwelpark en bij de Slotbossetoren.

Dus werd zij door de Sociëteit van de Oosterhout Academie (www.oosterhoutacademie.nl voor info en aanmelden) uitgenodigd om daar zaterdagmorgen iets over te vertellen. Ongeveer 25 ‘erkende oosterhoutologen’ (dat moet je namelijk zijn als je lid wilt worden van die soos) stapten et haar op de fiets en kregen twee te gekke parken te zien, waar een enorme hoeveelheid regenwater in fraaie vijvers wordt opgevangen. Vroeger stroomde dat water gewoon weg in het riool, nu zitten er vissers langs de kant en tiert het gevogelte er levendig. En ja, een enkele keer zijn kinderen er aan het pootjebaden, hoewel het niet helemaal de bedoeling was om er een nieuw Surae van te maken. “Het water is constant in beweging, waardoor bijvoorbeeld blauwalg wordt voorkomen”, aldus Kierkels. En dat alles terwijl het zonnetje lekker scheen. Er zullen altijd mensen blijven (van wie je toch een gezond verstand had verwacht) die zich liever richten op de regenapp dan gewoon naar de lucht te kijken en die dus ook met regenpak en al aan de fietstocht begonnen. Tja, probeer daar maar eens wat aan te veranderen.

Inmiddels zijn ongeveer 75 mensen lid van de sociëteit, voor de academie zelf geldt een kleine wachtlijst.

Het geluid van een zware uitlaat …

Wat betekenen de letters RRR in het kader van de gezondheidszorg? Dat was een van de vragen die zaterdag gesteld werden aan de cursisten van de Oosterhout Academie die heel graag over wilden gaan naar de tweede klas. Een van de antwoorden was: ‘Het geluid van een zware uitlaat en dat is slecht voor de gezondheid.’

En zo wordt er wat afgelachen tijdens de cursus en zo blijkt ook maar weer eens hoeveel nut die ‘inburgeringscursus voor gevorderden’ heeft, dat er altijd een heleboel te leren over blijft.

20 kandidaten maakten na afloop van hun les over de Oosterhoutse natuur (door Ger Scheurkogel) hun proefwerk en allemaal gaan ze over.

Op hetzelfde moment fietste de examenklas samen met Pascal Grosfeld door Oosterhout om daar van dichtbij de successen of bloopers van de architectuur te aanschouwen. Op 11 mei doen zij hun eindexamen, waarna zij zich ‘Erkend Oosterhoutoloog’ kunnen noemen. Mocht u ook zin hebben in de cursus kijk dan op www.oosterhoutacademie.nl of bel 06-22540041.

Oosterhoutse Monumenten 

Een gemeente kan besluiten een bijzonder pand op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Dit gebeurt als een pand geen nationale betekenis heeft, maar wel van plaatselijk of regionaal belang is.

Er is tijdens de colleges van de Oosterhout Academie al veel gesproken over de oude panden, straten en historie van Oosterhout.
Deze staan nu ook vermeld in een apart boek.

Via onze website kunt u dit uitgebreide naslagwerk voortaan ook inzien. 

KLIK OP DE AFBEELDING OM HET MONUMENTBOEK TE OPENEN.

 

Daar gaan we weer …  

Zo, carnaval is voorbij en 16 maart 2019 gaan we weer beginnen.

De kroegentocht van Ut Gieterke trok niet de hoeveelheid Oosterhoutologen (in spé) waarop was gehoopt maar dat mocht de pret niet drukken.

Het doet goed om te weten dat de groep van januari 2020 ook helemaal vol zit.
De eerste namen voor september 2020 staan er ook al op. Vertel het verder en maak gerust reclame, tenminste, als u er zelf ook van geniet. En misschien is het wel een heel leuk cadeau voor een vriend!

In het rooster heeft zich een kleine wijziging voorgedaan voor de beginnersgroep.
Welke dat is zeggen we niet, dat is een verrassing. U zult er geen spijt van hebben. Het is wel gewoon in Den Hout, zoals al gepland stond.

16 maart dus.
De beginnersgroep (Groep 5) wordt verwacht in het speelgoedmuseum, waar Peter van Gils (carnaval) en Robin van der Helm (politiek) u een heleboel wijzer zullen maken. De bijna-Oosterhoutologen (Groep 4b) worden ook in een museum verwacht, dat van oud-Oosterhout aan de Bredaseweg. Frank Lambregts (volksaard) en Jaap Oomen (religie) heten u daar van harte welkom.

 

Gevaar en muziek in de Heilige Driehoek

Nu de economische crisis achter ons ligt, zijn er ook weer allerlei bouwplannen in de Heilige Driehoek.
Hiermee komt het unieke stukje Oosterhout met de drie kloosters in gevaar.

Om daar op een positieve manier aandacht voor te vragen, organiseert de Stichting Heilige driehoek een concert op 6 april 2019 in de St. Paulusabdij.

LEES HIEROVER MEER IN WEEKBLAD OOSTERHOUT, blz. 31

 

 

Cultuur – Rondleiding St. Jan Basiliek door Jan Schipper

Groep 4 kreeg op 16 februari 2019 in het kader van het college “Cultuur” door Jan Schipper een rondleiding in de St. Jan Basiliek.
Deze rasverteller gaf ons een zeer onderhoudend college en Paul van der Westen trakteerde ons onverwacht op een klein orgelconcert.

Dat was een zaterdagmorgen genieten van de Oosterhout Academie.

 

College Walter Halters van d’Askruizen 16-2-2019

Op zaterdag 16 februari 2019 verzorgde Walter Halters, één van de grondleggers van ut Kaaiendonks Kepelluke d’ Askruizen een boeiend college voor zo’n 30 enthousiaste toehoorders over hoe het allemaal zo ver gekomen is.

Samen met nog 4 Waskruizen ter muzikale ondersteuning vertelde Walter over allerlei avonturen vanaf de start in 1974.
Spektakelstukken, het Oosterhouts volkslied, de naam Kaaiendonk, buitenlandse reizen, boeken en cd’s van en over d’Askruizen
Dat alles en nog veel meer kwam in 2 uur voorbij.

Oosterhouts cultureel erfgoed pur sang!

Boek over het Oosterhouts dialect

Met dank aan Gerard Straathof en Heemkundeking “De Heerlijkheid Oosterhout” bieden wij u digitaal het indrukwekkende boek over het dialect van Oosterhout aan. 

Voor Oosterhout was er in het verleden nog niet veel genoteerd op dit gebied.
Daarom was het goed dat de dialectgroep van de heemkundekring, bestaande uit vier leden, zich een jaar of vier geleden hiermee ging bezighouden.

KLIK HIER OM DIT DIGITALE BOEK TE OPENEN

 

 

 

Nieuwjaarsborrel 5 januari 2019

Op zaterdag 5 januari 2019 hielden de Oosterhout Academie en de Oosterhout Sociëteit bij Tony’s hun Nieuwjaarsborrel.
Dit was een drukbezochte en positieve bijeenkomst van Oosterhoutologen, cursisten, docenten, bestuursleden, sponsors en donateurs.

Leerzaam en onderhoudend

 

De aard van de cursussen is luchtig maar tegelijk ook serieus en er kunnen certificaten worden behaald.

 

DocentenAanmelden